Snelle levering voor 16u besteld dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €75
Bulkvoordeel €200 = 5% extra korting

Olá Portugal!

Olá Portugal!

 

Portugal, het land waar al 4.000 jaar wijn wordt verbouwd en vooral bekend staat om haar porthuizen zoals Taylor's, Kopke en Croft produceert ook een grote variëteit aan andere wijnen. De belangrijkste wijnregio's liggen voornamelijk langs de twee grootste rivieren, de Douro en de Tejo. Deze monden uit in respectievelijk Porto en Lissabon.

Daarnaast is Portugal het land van de vrouwelijke wijnmakers. Door de Anjerrevolutie van 1974 kregen vrouwen na een periode van dictatuur gelijke rechten als mannen. Dit heeft geresulteerd in een 50/50 verdeling, het hoogste van alle wijn- producerende landen. Aan smaak geen gebrek want de Portugese quinta's (wijnhuizen) weten namelijk uitstekende wijnen af te leveren!

 

Inheemse druivenrassen

Portugal heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld als het gaat om druivenrassen. Waar de meeste landen bekende druivenrassen naar eigen land hebben gehaald om verder te ontwikkelen maakt Portugal vooral gebruik van haar eigen, al bestaande druivenrassen. Dit resulteert in een unieke smaak die nergens anders te vinden is. Hierom kent Portugal, na Italië de meeste inheemse druivensoorten ter wereld. In totaal zijn er namelijk wel 250 variëteiten ten opzichte van 500 in Italië. Een aantal hiervan hebben vrij onbekende benamingen als: Moreto, Perrum, Tinto Cão of Seara Nova. Hier zal in de toekomst verandering in komen, de unieke smaak van Portugese wijnen blijft namelijk niet onopgemerkt.

Mocht je bovenstaande druivensoorten niet kennen - geloof ons, je bent zeker niet de enige - dan klinkt Malvasia en Alvarinho (wit) en Tinta Roriz of Touriga Nacional je wellicht al iets bekender in de oren. Laatstgenoemde kun je gerust de topdruif van Portugal noemen. Het is namelijk het belangrijkste ingrediënt voor goede rode Port en heeft tevens een verplicht aandeel in de rode wijnen van de regio Dão. Deze druif wordt vaak gemengd met andere soorten vanwege de dikke, ruwe schil. Op deze manier wordt de 'warme' kant van de druif naar boven gehaald. Daarnaast wordt ook Tinta Roriz (oftewel: Tempranillo) vaak gebruikt. 

Een Vinho Verde (vertaald: groene wijn) is een DOC- gebied in het noordwesten van Portugal en typeert zich vaak door de frisheid en lichtheid. Hiervoor worden onrijpe druiven gebruikt die jong gebotteld worden, vandaar de naam 'groene wijn'. Het gevolg is een wijn met laag alcoholpercentage, vaak tussen de 8-10%. Het komt echter ook voor dat het alcoholpercentage hoger ligt zoals bij Alvarinho. De wijnen van Maria Bonita komen uit dit mooie gebied. Verwacht mineralige wijnen met intense aroma's en een lange afdronk. Vanzelfsprekend passen deze wijnen perfect bij verschillende zeegerechten zoals coquilles, oesters of sushi.

Voor de productie van rode- of rosé port worden voornamelijk druivensoorten gebruikt die niet heel bekend zijn onder het grote publiek. Denk aan soorten als: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinto Cão en Tinta Barroca. Voor witte port wordt met name gebruik gemaakt van Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho, Moscatel Galego en Gouveio. Van deze soorten wordt met name Tinta Roriz vaak gebruikt bij de productie van 'normale' wijn.

 

Geografie

De Portugese wijnregio's strekken zich uit over vrijwel het gehele land. In de zuidelijk gelegen provincie Alentejo wordt vooral vinho branco oftewel witte wijn geproduceerd, namelijk zo'n 80%. Hier vindt je ook het wijnhuis Ribafreixo waar zeer interessante wijnen worden gemaakt. Dit microklimaat is nameiljk heel geschikt voor de productie van frisse witte wijnen. De bodem van schist zorgt voor veel mineraliteit in de wijn. Schist is een steensoort die snel opwarmt en veel water afvoert. Doordat de druivenstokken hard moeten werken levert het complexe wijnen op. Vintage port krijgt hierdoor bijvoorbeeld ook haar stevige structuur en aroma's.

In de wijnregio's langs de kust profiteren de druiven uiteraard aan blootstelling van de zon en de bries van de Atlantische oceaan. Dit zorgt er, in combinatie met de klei-kalksteen ondergrond, voor dat de wijnen een goede zuurgraad hebben. Een voorbeeld hiervan is Casa Santos Lima, een wijnhuis 40 km ten noorden van Lissabon, waar een afgevlakte zeebries door de heuvels waait en het klimaat relatief warme zomers en koude winters kent. Hierdoor ontstaan sappige, exotische wijnen.

 

Casa Santos Lima

Casa Santos Lima

 

Classificaties

Portugal kent een aantal classificaties als het gaat om om kwaliteit en regels waaronder IGP, IPR en DOP/DOC. Op het IGP (Indicação Geográfica Protegida) etiket staan namen van de druiven en het jaartal. Het IPR (Indicação de Provenciência Regulamentada) staat voor het gebied waar de wijn vandaan komt. Om te mogen toetreden tot de DOP-classificatie moet een wijn tenminste 5 oogstjaren in deze categorie blijven. Dan tot slot het DOP/DOC label, dat staat voor Denominação de Origem Protegida/Controlado, gaat over de ligging, klimaat en bodem. De stijl van wijn maken én de druivensoorten zijn ook van belang.

 

Bekijk snel eens de hele collectie wijnen uit Portugal want het zijn zeker wijnen die het proberen waard zijn!

 

Cheers!

Related Products