Luigi Einaudi Dolcetto di Dogliani
Dolcetto
Robijnrode, iets paarse wijn met rijke aroma’s van rood fruit, een mooie droge smaak, verfijnde zuren en in zowel geur als smaak het kenmerkende amandelbittertje.
Ideaal als begeleider van charcuterie, salades met koud vlees, gevogelte, pasta’s, pizza en niet te sterke kazen.
Weetje: Waar in Piemonte de beste wijngaarden doorgaans worden beplant met nebbiolo, worden ze in Dogliani juist beplant met dolcetto.
In Dogliani is het wijngoed van Luigi Einaudi de oudste van de streek. Zoals gebruikelijk in het bedrijf worden alle wijngaarden voltijds onderhouden door werknemers die wonen op de boerderij van het betreffende perceel. Iedere gemeenschap is zodoende verantwoordelijk voor z’n eigen land en daarmee de kwaliteit van de druiven.
De familie Einaudi is befaamd om z’n Dolcetto, dezelfde naam voor de druif die nog te vaak in de schaduw staat van de gevierde nebbiolo. Onterecht zoals zal blijken na het proeven van Einaudi’s Dolcetto di Dogliani D.O.C. en Vigna Tecc.
De Dolcetto DOC van Einaudi is na een klassieke bereiding op staal, robijnrood gekleurd met in het prilste begin een paarse weerschijn. De wijn ruikt lekker roodfruitig, heeft een aangenaam droge smaak met een gematigde zuurgraad en geeft in de afdronk dat prachtige kenmerkende bittertje prijs waarin vers gebrande amandeltjes schuil gaan.
Kleur | Rosso |
---|---|
Jaar | 2023 |
Alcohol % | 14 |
Inhoud | 0,75 |
Land | Italië |
Wijnhuis | Luigi Einaudi |
Druivensoort | Dolcetto |
Gerecht | Salades |
Kenmerk | Medium-body |
Spijs | Ideaal als begeleider van charcuterie, salades met koud vlees, gevogelte, pasta’s, pizza en niet te sterke kazen. |
Streek | Piemonte |
Domein | Poderi Einaudi werd opgericht door Luigi Einaudi, econoom, journalist en na WO II de eerste president van Italië. Sinds 1990 is het wijnbedrijf in handen van zijn achterkleinzoon Matteo Sardagna, die het bedrijf op zijn beurt weer van zijn moeder Paola heeft overgenomen. De stelregel bij de keuze van wijngaarden is bij Einaudi dat ‘a great wine can only come from a great vineyard and great terroir’. De cru's San Luigi in Dogliani en Cannubi, Terlo en Bussia in Barolo spreken wat dat betreft tot ieders verbeelding. Sinds Matteo de leiding heeft, zijn er flinke stappen gemaakt in het wijnbedrijf. Een nieuwe kelder met beproefde vinificatiematerialen in een een nieuw jasje zoals terra cotta amfora's, nieuwe wijngaarden in Barolo en een biologische bewerking van de wijngaarden zijn maar enkele voorbeelden. Poderi Einaudi is een dynamisch wijnhuis dat de eigenschappen van het veelzijdige terroir in Dogliani en Barolo op zowel klassieke als moderne wijze tot uitdrukking wil brengen. |
Bodem | De bodems bestaan uit kalksteen, klei en mergel. |
Verpakking | 6 flessen in een doos, 0,75 liter |
Expo | De wijngaarden San Luigi, San Giacomo en Madonna delle Grazie liggen rond Dogliani op 350 meter hoogte en zijn gericht op het zuiden, zuidwesten en zuidoosten. |
Vini | De druiven worden op 28°C vergist in roestvrijstalen tanks. Na ca. 5 dagen laat men het sap aflopen, begint de malolactische gisting en rijpt de wijn verder op RVS. Tegen de zomer wordt de wijn gebotteld. |
No Related Posts
Over ons
Favorietewijn.nl behoort tot Wijnkoperij van Leeuwen dat al sinds 1969 kwaliteitswijnen levert. U treft op Favorietewijn.nl een uitgebreide selectie aan van kwaliteitswijnen die wij leveren aan particulieren, evenementen en horeca.
Favorietewijn.nl heeft zich er op gericht om enkel speciale wijnen van de hoogste kwaliteit aan te bieden die geselecteerd zijn op basis van een schat aan ervaring. Wij selecteren de wijnen op basis van prijs, druifsoort, land en eventueel ook de gelegenheid. Hierdoor kunnen wij veel goede wijnen tegen een betaalbare prijs aanbieden.
Snel naar
Contact
location_on | Favoriete Wijn |
Lijnbaan 3G | |
2352 CK Leiderdorp | |
Nederland |
071 589 85 84 | |
info@favorietewijn.nl |